Nieuws uit de Antwerpse Zuidrand: Edwin Mariën
WILRIJK – woensdag 13/02 zetten het districtsbestuur en de Wilrijkse adviesraad sport de plaatselijke sportkampioenen van 2018 in de schrijnwerpers in cultuurcentrum De Kern. De voornaamste prijs, de trofee voor sportverdienste, ging naar triatlete Xenia Luxem.
In tegenstelling tot in veel andere gemeenten en districten is de jaarlijkse kampioenenhulde in Wilrijk geen optocht van honderden kinderen en volwassenen die op één af of andere manier in aanmerking komen voor een prijs. Hier komen alleen de échte kampioenen aan bod, die dan ook stuk voor stuk aan een interview werden onderworpen door Sporza-journalist Erwin Van den Sande.
De trofee ging naar Xenia Luxem (35) – ingenieur bij Aquafin , een gewezen veldloopster, die is overgeschakeld naar het triatlon. ‘Heel mijn sportieve leven hangt aan elkaar van toevalligheden. Toen ik een kind was zegden de buren tegen mijn ouders dat ze vonden dat ik best hard kon lopen. Waarom zou ik niet aan atletiek doen? Mijn vader en moeder wisten duidelijk niet wat dat was want ze stuurden me in een turnmaillot naar de club. Toen ik zestien jaar was behaalde ik een bronzen medaille op de jeugdolympiade. Mijn droom om ooit aan de ‘echte’ Olympische Spelen deel te nemen ging in rook op door achillespeesblessures, Ik ben in het triatlon gerold door mijn broer, die regelmatig ging zwemmen. Nu, dat blijft sowieso mijn zwakste onderdeel vermits ik nooit een basisopleiding heb gehad. Fietsen lukt wel, maar vooral in de kwarttriatlon gaat alles zo snel dat je ook in het zwemmen mee moet kunnen. Ik prefereer daarom de halve afstand waar het meer ieder voor zich is.’ Dat ze nog behoorlijk snel kan lopen bewees ze vorig jaar op het BK veldlopen in Gesves waar ze, tijdens haar eerste cross bij de Masters, van start tot finish aan de leiding liep. Xenia stuitte in het verleden altijd op haar eeuwige rivale, Veerle Dejaghere, maar slaagde er toch in om één keer tweede en éénmaal derde te eindigen op een Belgisch kampioenschap. Nadien maakte ze een korte overstap naar de marathon.

Het Laatste Nieuws: BJS
De Wilrijkse ‘Trofee voor Sportverdienste 2018’ gaat naar Xenia Luxem. De triatlete kreeg op de ‘Viering Sportief Wilrijk’ de titel van strafste sporter.
Op woensdag 13 februari 2019 zetten het districtsbestuur en de Wilrijkse adviesraad sport de lokale sportkampioenen van 2018 in de schijnwerpers. 39 individuele atleten en 8 teams behaalden een kampioenstitel in provinciale en nationale competities. De waaier van sporten waarin deze titels behaald werden, weerspiegelt het gevarieerde Wilrijkse sportaanbod: van voetbal over handbal en atletiek tot dans, bmx en G-sport.
Naar jaarlijkse gewoonte werd de strafste Wilrijkse sporter of vereniging bekroond met de ‘Trofee voor Sportverdienste’. De jury koos dit jaar voor Xenia Luxem. Zij werd in 2018 Belgisch kampioene op de halve triatlon, Belgisch kampioene veldlopen in de categorie +35 jaar en behaalde nog heel wat andere titels en ereplaatsen.
“Het is prachtig dat we elk jaar zo veel sportkampioenen kunnen huldigen”, stelt districtsschepen voor Sport Robert Moens. “Met Xenia Luxem hebben we een mooie laureaat voor onze Trofee voor Sportverdienste: wie zich tot Belgisch triatlonkampioen kan kronen, verdient deze prijs echt.